top of page
Search

PRODUKTY DÁMSKEJ HYGIENY A ICH VPLYV NA NÁS A PRÍRODU

Updated: Mar 25, 2021

Zamýšlali ste sa už niekedy nad tým, aký má menštruácia dopad na životné prostredie? Z čoho sú zložené bežné vložky a tampóny? Vedeli ste, že väčšinu tohto produktu tvorí plast a chémia?

Možno by vám to ani nenapadlo, ale naozaj to stojí za úvahu. V tomto článku vám trošku priblížim ekologickú stránku menštruácie a predstavím alternatívy produktov dámskej hygieny.



Poďme si to na začiatok trošku prerátať, aby sme mali predstavu v akých číslach (produktov/odpadu) sa pohybujeme.


Je to samozrejme individuálne, ale ak rátame, že v priemere za jeden cyklus žena použije 20ks vložiek alebo tampónov, vynásobíme to počtom mesiacov v roku, tak nám to vyjde 240 ks za rok, ale môže to byť oveľa viac.


20 ks x 12 mesiacov = 240 ks za rok


Ak rátame, že reprodukčný vek ženy je v priemere od 13. do 51. roku života, tak za život ženy to vyjde prinajmenšom na 9 120 kusov hygienických potrieb.


240 ks x 38 rokov = 9120 ks za život


Našla som články, kde udávajú priemernú spotrebu dámskych hygienických produktov až na 11 000 za život. To znie ako celkom dosť, nemyslíte? A to je len jedna z nás.


Teraz sa možno opýtate, v čom je ten problém?


Môžeme začať hneď tým, že je to obrovské množstvo odpadu, ktorý vzniká každý deň na celom svete.

Za druhé, tento odpad dosť zaťažuje našu planétu preto, že nie je ani recyklovateľný ani kompostovanteľný. Jednorázové produkty dámskej hygieny, končia v zmesovom odpade a na skládke. Takže preto je na mieste popremýšlať nad udržatelnejšou variantou. Tak ako sa snažíme nahrádzat naríklad plastové slamky za kovové, tak existujú alternatívy aj v tejto oblasti. Tieto alternatívy sú nie len ekologické, ale aj ekonomické. Pretože tak, ako mesačne vyhadzujeme odpad, vyhadzujeme aj peniaze. Napríklad, keby ste si prerátali, koľko vložiek by ste ušetrili za 5 rokov používania jedného menštruačného pohárika, uvideli by ste ten rozdiel.

V neposledom rade, veľkým problémom je zloženie týchto produktov. Väčšina vložiek a tampónov komerčných značiek, ospevovaných v reklamách a bežne dostupných v drogériách, je plných plastu. Plast tvorí až 90% ich celkového zloženia. (1) Povedali by ste to?

Bavlna použitá na výrobu týchto produktov patrí medzi najviac pesticídmi ošetrovanú plodinu na zemi. Ďalej sú bielené chlórom. Použitá býva syntetická parfumácia.


Z toho vyplýva, že používanie takýchto bežne dostupných hygienických vložiek a tampónov má z dlhodobého hľadiska negatívny vplyv na naše zdravie aj na prírodu. Určite mi dáte za pravdu, že produkt s takýmto zložením nemá čo robiť na jednom z našich najcitlivejších miest, však dámy?



Teraz si poďme povedať čím môžeme nahradiť klasické vložky a tampóny.


Možností je našťastie čím ďalej tým viac. Medzi najzákladnejšie alternatívy dámskych hygienických potrieb môžeme zaradiť napríklad menštruačný kalíšok, eko (rozložiteľné) vložky a tampóny, látkové vložky alebo menštruačné nohavičky. U nás v Krasomile momentálne nájdete menštruačné kalíšky Yuuki a ekologické vložky a tampóny Natracare. Už si robím zálusk aj na látkové vložky, ktoré by som chcela čoskoro pridať do nášho sortimentu.


Menštruačné kalíšky máme teraz v Krasomile od českej značky Yuuki. Sú vyrobené z lekárskeho silikónu, tak ako všetky ostatné, vďaka ktorému sú zdravotne nezávadné, nespôsobujú alergie a vydržia minimálne 5 rokov, značka udáva živostnosť až 10 rokov. Obrovskou výhodou kalíšku je aj to, že pri jeho používaní nehrozí syndróm toxického šoku (TSS). Neuvoľňuje do sliznice žiadne toxíny a nevysušuje ju ako klasické tampóny. K používaniu asi toľko - treba sa iba naučiť techniku zavádzania a vyberania, potom to už ide hladko. Na Youtube alebo na stránkach výrobcov kalíškov býva nespočetné množstvo rád a návodov, takže sa toho netreba báť. Alebo sa môžete obrátiť aj na kamarátku, ktorá s tým už má skúsenosť a poradí vám. Ja som sa tiež o menštruačnom kalíšku dozvedela od kamarátky. Dala mi odporúčanie a ja som neváhala a doma som hneď "googlila". Stačil jeden cyklus, kým som sa s tým naučila robiť a bola s tým stotožnená. Potom som si povedala, že "Prečo som ja toto objavila až teraz??". Je to veľmi pohodlné, môžete ho používať aj pri športe, aj počas noci, na dovolenke. Kalíšok treba vyprázdňovať podľa potreby, zo začiatku si to budete musieť obsledovať. Maximum koľko môže byť kalíšok zavedený bez vyprázdnenia je 12 hodín (čo je rozhodne viac ako pri obyčajnom tampóne). Niekto si ho potrebuje vyprázdňovať prvé dni aj po 5 hodinách, niekomu stačí každých 8 hodín, je to individuálne. :) Pri vyberaní si treba dávať pozor, aby ste ho nevyberali za stopku ale za dno kalíška.


Menštruačný kalíšok treba pred prvým použitím na začiatku menštruácie na 5 minút vyvariť. Ja používam čistú vodu. Niekto si vyvára kalíšok vo vode s octom alebo práškom na čistenie kalíška, ktorý nájdete aj u nás v obchode. Zriadila som si špeciálny hrniec, ktorý používam iba na tento účel. Musí tam byť dostatok vody, aby sa nestalo, že sa bude dotýkať kalíšok vriaceho dna. Keď začne voda vrieť, nastavím si časomieru na 5 minút, po uplynutí zlejem vodu a nechám ho vychladnúť. Pred aplikáciou si ho môžete ešte navlhčiť pod tečúcou vodou pre lepšiu aplikáciu. Počas menštruácie ho už potom netreba vyvárať, stačí po každom vyprázdnení opláchnuť pod tečúcou vodou. Znovu sa vyvára až po skončení menštruácie, pred uložením do vrecúška.

Všetky tieto pokyny a detailnejšie informácie od výrobcu, nájdete potom pribalené ku kalíšku.


Ďalším produktom, ktorý u nás predávame sú rozložiteľné vložky od značky Natracare. Natrace je britský výrobca dámskych hygienických produktov od roku 1989. Na výrobu vložiek a tampónov používajú organickú bavlnu. Pochádza z férového podnikania, ktorému záleží na zdraví svojich pracovníkov. V Natracare vedia, že pokožka v oblasti intímnych partií je veľmi jemná a tenká, a preto ňou všetky škodliviny ľahšie preniknú do tela. V ich produktoch teda nenájdete žiadne syntetické ani chemické látky, parfémy, plasty a nie sú bielené chlórom.

Pri klasických konvenčných tampónoch, ktoré sú vyrábané z umelého hodvábu, hrozí riziko vzniku syndrómu toxického šoku (TSS). Narozdiel od nich, tampóny Natracare, sú vyrobené zo 100% bavlny, čo minimalizuje vznik tohto syndrómu. (2)



Tieto biodegradovateľné produkty majú bio USDA a COSMOS certifikáty, sú vyrobené z GOTS bavlny a sú vhodné aj pre vegánov. Skvelá alternatíva pre ženy, ktoré chcú začať používať ekologickejšie hygienické produkty.

Pokiaľ patríte medzi tie, ktorým napríklad nevyhovuje kalíšok ani látkové vložky - produkty od Natracare sú pre vás správnou voľbou. Sú super aj ako doplnok alebo na prestriedanie ku kalíšku/látkovým vložkám.



U nás v Krasomile nájdete od Natracare:

  • tampóny regular a tampóny super

  • slipové vložky

  • vložky ultra extra normal

  • vložky ultra regular, super, super +, long

  • tehotenské vložky

S látkovými vložkami a menštruačnými nohavičkami nemám zatiaľ osobnú skúsenosť, ale určite stoja za preštudovanie/vyskúšanie. Nech vás väčšia prvotná investícia neodradí, z dlhodobého hľadiska sú tiež výhodnou alternatívou. Stačí vám kúpiť pár kusov a máte na pár rokov vystarané. Pri týchto produktoch, je tiež dobré najprv zistiť, z čoho sú vyrobené, či bavlna použitá na ich výrobu je z certifikovaných materiálov a pod. Ako som už vyššie spomínala, tak by som chcela čoskoro pridať látkové vložky aj do nášho sortimentu v Krasomile, tak by som vám sem potom doplnila konkrétne pojmy a moje dojmy z nich.


Poteším sa ak mi do komentára napíšete vaše osobné skúsenosti. Ktoré alternatívy ste vy vyskúšali, a ktoré vám najviac vyhovovali?





Recent Posts

See All
bottom of page