top of page
Search

KRÁSNE VLASY BEZ CHÉMIE

Updated: Mar 23, 2021

Zdravím všetkých 💚

Dnešný príspevok je venovaný šampónom a krásnym zdravým vlasom. 🙋🙋🏻‍♀️🙋🏼Príspevok bude trošku dlhší, lebo má aj kúsok edukatívny charakter.


Aj vy ste niekedy rozmýšlali, že vďaka čomu pení šampón? Prečo sú silikóny v šampónoch? Čo obsahuje taký obyčajný šampón na vlasy? (Obyčajný veru nič moc.) Ja som nad tým začala uvažovať už dávnejšie, keď som sa začala viac vŕtať v eko drogérii a prestalo mi byť jedno, čo si každý deň aplikujem na najväčší orgán ľudského tela - pokožku. Tá vlasová vie tiež potrápiť. Lupiny. Suchosť. Mastenie. Seborea. Padanie vlasov. Preto hľadanie správneho šampónu môže byť niekedy hotová veda. U nás v Krasomile nájdete hneď niekoľko druhov: Tuhé, Tekuté v skle, alebo vážené. Vhodné na rôzne typy vlasov. S výberom Vám radi poradíme.

Skúšali ste už prírodné alternatívy šampónov? Viete čo všetko sa v bežnom šampóne nachádza? Máte z tých všetkých chemických názvov chaos? Nebojte sa, všetko chce čas. Nikto učený z neba nespadol. Ja som sa to tiež naučila tým, že som si o tom stále čítala, keď som si nepamätala, tak som si v obchode otvorila prehliadač a skontrolovala, ako sa označujú silikóny, sulfáty a akosi sa mi tie názvy, na ktoré si mám dávať pozor vryli do pamäti. Po čase sa to už začne opakovať.



Napíšem vám sem zopár (asi tých najvážnejších) názvov látok a prečo nie sú v pohode.

Niekto si možno povie, že veď šampónu si dávam len trochu, veď to sa zmyje, to neostáva na pokožke. Tak opak je pravdou. Všetky vlasové produkty majú vplyv či už na vlas alebo pokožku. Tie komerčné, hlavne z dlhodobého hľadiska - nepriaznivý.


ČO BY PRÍRODNÝ ŠAMPÓN NEMAL OBSAHOVAŤ:


SULFÁTY - Viete čo to je? Sú to priemyselné penidlá, ktoré sú v každom bežnom šampóne z drogérie, bohužial niekedy sa nachádzajú aj v produkte s nápisom - prírodný, preto si na to treba dávať pozor! Na produkte si skontrolujte zloženie, bývajú označované pod skratkou SLS, SLES (sodium lauryl/laureth sulphate). U jedincov s citlivou pokožkou môže spôsobovať podráždenie.


PARABÉNY - chemické konzervanty, nájdete ich v zložení podľa predpony -methyl (methylparabén), etyl, propyl, isopropyl, butyl, isobutyl. U citlivých ľudí vedia spôsobiť kožné iritácie, hlavne v mieste poranenej pokožky - vtedy sa veľmi ľahko vstrebávajú. Dávajú sa do súvislostí s vznikom rakoviny a hormonálnych porúch. Niektoré parabény sa od roku 2015 zakázali v EU úplne, niektoré môžu byť v kozmetike len v malých množstvách, iné môžu byť použité len v oplachovej kozmetike.


ROPNÉ DERIVÁTY - v bežnom zložení ich nájdete pod názvom: petrolatum, mineral oil, paraffinum liquidum a pod. produkty z ropy - ktoré si dávame na pokožku, to radšej nie 🤢?! Vytvárajú na pokožke nepriedušný film, upchávajú póry, znemožňujú pokožke, aby voľne dýchala, takže nie je schopná prijímať ďalšiu výživu.


SILIKÓNY - majú zabezpečiť lesklé "zdravo vyzerajúce" a dobre rozčesávateľné vlasy - bohužiaľ, opäť sú to syntetické látky, ktoré nie sú rozpustné vo vode, vlas umelo obalia a zadusia. Po umytí šampónom obsahujúcim silikóny, vlas potom nie je schopný prijímať hĺbkovú výživu v podobe masky, kondicionéru. Upchávajú póry, vlasy sa častejšie mastia, rýchlo spľasnú a tvoria sa lupiny. (v zložení hľadajte prípony -silicone, -cone, napr. -dimethicone. Nie sú vôbec biologicky odbúrateľné.😲


SYNTETICKÚ PARFUMÁCIU A FARBIVÁ - tip pre vás: čítala som, že čím je šampón priesvitnejší tým je prírodnejší. Šampóny, ktoré majú bielu, sýto modrú, zelenú, ružovú🙄 farbu, perleťový odlesk sú s veľkou pravdepodobnosťou samá chémia.

Čo sa týka parfumácie, pri certifikovaných prírodných produktoch, vždy býva napísaný pôvod vône - väčinou vďaka esenciálnym olejom. Keď vidíte na produkte len neurčitý nápis - parfume/aroma/fragrance a nie je bližšie špecifikovaný, (že je prírodného pôvodu) ide o tú syntetickú verziu. Syntetická vôňa je produktom petrochemického priemyslu. Je často spájaná s kožnými reakciami, vznikom rakoviny, narušovaním hormonálneho systému.


AK nie je na obale určený pôvod parfému, farbiva istotu máte, ak si kúpite produkty s medzinárodnými certifkátmi - Demeter, Cosmos, ECO-cert, BDIH, USDA Organic, Charte Cosmebio. Tu si môžete byť 100% istí, že je všetko prírodného pôvodu najvyššej kvality.


ČO PRE ZMENU OBSAHUJE NAPR. TEKUTÝ PÍRODNÝ ŠAMPÓN OD TIERRA VERDE:

PRÍRODNÉ TENZIDY - to, vďaka čomu produkt pení. Sú na prírodnej báze - z kokosového oleja a mydlových orechov. Keďže je to prírodné - rozumej - menej to pení - ale na to, aby to dobre a šetrne umylo pokožku hlavy, veľká penivosť nie je potrebná. Je to len o zvyku, netreba sa hneď vzdávať. :)


✅ Šampón má optimálne (nižšie) pH, ktoré priaznivo pôsobí na pokožku hlavy aj vlasy. Vhodný je aj pre ľudí s citlivou pokožkou. Tým, že má nižšie pH, vlas sa prirodzene uzatvorí, ľahko sa rozčesáva, takže vo väčšine prípadov nie je treba ani kondicionér.


Vôňa šampónu je jemná, prírodná, vďaka použitiu bio éterických olejov.


✅Vhodné pre VEGÁNOV, NETESTOVANÉ NA ZVIERATÁCH, BIOLOGICKY ROZLOŽITEĽNÉ - nezaťažujú životné prostredie ani čističky💧


Odborné informácie som čerpala zo stránky www.encyklopedie.biooo.cz - odporúčam, nájdete tam skoro všetky informácie ohľadom chemických názvov v kozmetike. Keď som s týmto začínala, veľmi mi pomohla.


29 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page